luni, 22 septembrie 2008

Radu Sarbu il roaga pe Tariceanu sa nu mai negocieze cu Milut


Presedintele ales al PNTCD Radu Sarbu a transmis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu prin care il roaga sa opreasca orice negocieri ale partidului sau cu "grupul Milut".

"Va rog, domnule presedinte, sa opriti orice fel de negocieri cu grupul Milut si sa lasati justitia sa se pronunte. In caz contrar, demersurile dumneavoastra pot fi interpretate ca o forma de presiune asupra instantelor judecatoresti", se arata la finalul scrisorii deschise.

Liderul PNTCD face referire la faptul ca secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a afirmat ca PNL si PNTCD vor semna un protocol de colaborare marti, 23 septembrie.

"National-taranistii au convocat un congres extraordinar tocmai pentru a bloca aceasta <> prin travestire politica, pe care - in majoritate - o socotim gresita din punct de vedere politic si profund imorala", se mai precizeaza in documentul mentionat, citat de NewsIn.

Mai mult, Sarbu sustine in scrisoarea deschisa ca orice act semnat de Marian Petre Milut in numele PNTCD va fi lovit de nulitate atunci cand justitia ii va da dreptate si va decide ca la Congresul din 24 august a fost aleasa corect noua conducere a partidului.

Radu Sarbu a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca este pregatit sa duca procesul pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, insa pericolul este ca PNTCD sa nu participe la alegeri din cauza prelungirii procesului.

Sarbu sustine ca este nedrept faptul ca in campania electorala noile politici ale PNTCD nu sunt de interes.

"Tot sper sa ajung sa vorbesc si uneori vorbesc, dar nu sunt ascultat, pentru ca intrebarile revin tot la partea de scandal, la conflict, despre aceste noi politice care, de fapt, sunt o revenire la liniile politice majore ale partidului, la vremea cand era condus de Corneliu Coposu: monarhie constitutionala, lustratie, nationalism luminat, morala crestina", a mai spus Sarbu.

El a mai afirmat ca sloganul de campanie electorala al PNTCD pentru alegerile parlamentare va fi "Ne vrem Romania inapoi. Romania o monarhie constitutionala".

ziare.com

Comunicat PNTCD

Având în vedere recentele declaraţii politice având ca subiect posibila candidatură sub sigla Partidului Naţional Liberal a unor membri ai PNŢCD, respectiv semnarea de către dl. Marian Miluţ a unui acord politic în acest sens, dorim să precizăm următoarele:


1. Eventualele interpretări de ordin juridic cu privire la legitimitatea actualei echipe de conducere a PNŢCD, reprezentată de domnul preşedinte Radu Sârbu, precum şi discuţiile cu privire la persoanele care au dreptul să angajeze partidul în competiţia electorală, urmează a se clarifica în 26 Septembrie 2008, data fixată de instanţa Tribunalului Bucureşti ca termen de soluţionare a cererii de înregistrare a hotărârilor Congresului Extraordinar al PNŢCD din 24 August. Consecutiv investirii cu autoritate de lucru judecat a acestor documente, urmează ca orice acorduri asumate sau hotărâri adoptate de fostul preşedinte al PNŢCD, domnul Marian Miluţ, să fie constatate ca fiind lovite de nulitate. PNTCD solicită prin urmare încetarea negocierilor dintre PNL şi grupul Miluţ, pentru a lăsa Justiţia să se pronunţe şi a nu face presiuni indirecte asupra instanţelor judecătoreşti.

2. Potrivit Legii nr. 35/2008 privind votul uninominal şi a actelor normative conexe, una din condiţiile înregistrării unei candidaturi sub sigla unui partid este chiar apartenenţa la partidul respectiv. PNŢCD nu consideră acceptabil, nici din punct de vedere politic şi nici moral, actul travestirii unor membri ai PNŢCD prin înscrierea acestora în PNL, în scopul revenirii ulterioare în partid. Indiferent de scorul electoral actual al PNŢCD, acestea nu pot constitui un motiv suficient pentru renunţarea din considerente de ordin strict electoral la doctrina, programul şi ideile ce au definit PNŢCD de-a lungul întregii sale istorii.

3. Partidul Popular European nu a formulat niciun punct de vedere cu privire la criza din PNŢCD şi nici nu ar fi putut să o facă, deoarece nu intervine din principiu în conflictele interne din partidele membre, singura instituţie abilitată în acest sens fiind Justiţia.

4. Consecvent celor asumate încă din ianuarie 1990, pentru curăţarea scenei politice româneşti de persoane care au colaborat activ cu organele fostei securităţi comuniste, actuala echipă de conducere a PNŢCD, prin preşedintele Radu Sârbu, a solicitat tuturor membrilor PNŢCD o declaraţie olografă pe proprie răspundere din care să rezulte dacă au colaborat sau nu cu fosta securitate.

5. PNŢCD priveşte cu îngrijorare repunerea pe tapet a discuţiilor referitoare la modul de organizare a viitorului scrutin electoral, cu riscul renunţării la votul uninominal acceptat cel puţin la nivel declarativ până de curând de aproape toate partidele politice. Constatăm că în continuare, în ce priveşte scena politică românească, rămâne la fel de mare distanţa de la vorbe la fapte şi de la declaraţiile publice la conduitele neoficiale.


Departamentul Comunicare PNTCD


PNŢCD riscă excluderea din Partidul Popular European

PNŢCD riscă excluderea din Partidul Popular European (PPE) în cazul în care grupul Miluţ continuă acţiunea de scoatere a formaţiunii din campania electorală, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Radu Sârbu, care a fost ales preşedinte al PNŢCD la congresul din 24 august.

"Ştiu din surse neoficiale că domnul Miluţ a fost avertizat că în cazul în care va merge până la capăt cu scoaterea partidului din campania electorală, PNŢCD va fi exclus din PPE. Miza mi se pare extraordinară prin gravitatea consecinţelor", a spus Sârbu.

Potrivit acestuia, hotărârea cu care Miluţ merge în continuare în această direcţie, confirmă "cele mai negre aşteptări ale proiectului său".

"Proiectul său vizează eliminarea PNŢCD prin fuziunea cu PNL, care va începe la nivel parlamentar, când liberalii sunt dispuşi să ne dea patru-cinci colegii eligibile din cele 15 în total", a afirmat Sârbu.

El a precizat că persoana de la Bruxelles care l-ar fi informat despre avertismentul dat lui Miluţ nu a dorit să i se facă public numele.

"Dacă informaţia este corectă, Miluţ este prevenit că PNŢCD va fi exclus din PPE. PDL cred că aşteaptă cu bucurie", a spus Radu Sârbu.

Acesta crede că preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu va semna, totuşi, marţi, protocolul cu grupul Miluţ.



Neamul nostru romanesc