sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Desfiintarea Curtii Constitutionale


Presedintele ales al PNTCD, Radu Sarbu, a declarat, vineri, la Cluj, ca revizuirea Constitutiei trebuie sa includa desfiintarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).
Sarbu a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca atributiile CCR ar putea fi preluate de o sectie speciala a Inalte Curti de Casatie si Justitie, ai carei judecatori nu sunt numiti politic, transmite corespondentul NewsIn.
"Curtea Constitionala este o instanta numita politic, in mod egal de catre presedinte, Camera Deputatilor si Senat. Curtea Constitutionala este o institutie foarte necesara regimurilor semiprezidentiale, regimuri in care diarhia executivului produce inevitabil conflicte", potrivit lui Sarbu.
"Deoarece PNTCD se impotriveste intaririi prerogativelor presedintelui si pledeaza pentru parlamentarism, PNTCD propune suprimarea Curtii Constitutionale si preluarea atributiilor ei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii de la Inalta Curte sunt magistrati in adevaratul sens al cuvantului, numirea lor facandu-se prin intermediul, Consiliului Superior al Magistraturii, fara interventia celorlalte puteri ale Statului", a afirmat Sarbu.
Totodata, acesta a mai spus ca daca CCR va fi pastrata ca institutie, ea ar trebui "reorientata pentru a se ocupa cu predilectie de apararea drepturilor cetatenilor in fata abuzurilor Statului".
Radu Sarbu sustine ca CCR ar trebuie sa se autosesizeze in cazurile in care institutiile statului incalca drepturile constitutionale ale romanilor prin aplicarea unor legi, iar aceste legi ar urma sa fie modificate.
Sarbu considera ca, in general, dezbaterea privind modificarea Constitutiei este una binevenita, insa in mod normal "nu presedintele este cel care are initiativa revizuirii Constitutiei, ci Camerele Parlamentului". Presedintele ales al PNTCD a mai afirmat ca partidul pe care il conduce se opune oricarei modificari care presupune puteri sporite pentru presedintele tarii.


sursa : newsin




Neamul nostru romanesc