luni, 22 septembrie 2008

Comunicat PNTCD

Având în vedere recentele declaraţii politice având ca subiect posibila candidatură sub sigla Partidului Naţional Liberal a unor membri ai PNŢCD, respectiv semnarea de către dl. Marian Miluţ a unui acord politic în acest sens, dorim să precizăm următoarele:


1. Eventualele interpretări de ordin juridic cu privire la legitimitatea actualei echipe de conducere a PNŢCD, reprezentată de domnul preşedinte Radu Sârbu, precum şi discuţiile cu privire la persoanele care au dreptul să angajeze partidul în competiţia electorală, urmează a se clarifica în 26 Septembrie 2008, data fixată de instanţa Tribunalului Bucureşti ca termen de soluţionare a cererii de înregistrare a hotărârilor Congresului Extraordinar al PNŢCD din 24 August. Consecutiv investirii cu autoritate de lucru judecat a acestor documente, urmează ca orice acorduri asumate sau hotărâri adoptate de fostul preşedinte al PNŢCD, domnul Marian Miluţ, să fie constatate ca fiind lovite de nulitate. PNTCD solicită prin urmare încetarea negocierilor dintre PNL şi grupul Miluţ, pentru a lăsa Justiţia să se pronunţe şi a nu face presiuni indirecte asupra instanţelor judecătoreşti.

2. Potrivit Legii nr. 35/2008 privind votul uninominal şi a actelor normative conexe, una din condiţiile înregistrării unei candidaturi sub sigla unui partid este chiar apartenenţa la partidul respectiv. PNŢCD nu consideră acceptabil, nici din punct de vedere politic şi nici moral, actul travestirii unor membri ai PNŢCD prin înscrierea acestora în PNL, în scopul revenirii ulterioare în partid. Indiferent de scorul electoral actual al PNŢCD, acestea nu pot constitui un motiv suficient pentru renunţarea din considerente de ordin strict electoral la doctrina, programul şi ideile ce au definit PNŢCD de-a lungul întregii sale istorii.

3. Partidul Popular European nu a formulat niciun punct de vedere cu privire la criza din PNŢCD şi nici nu ar fi putut să o facă, deoarece nu intervine din principiu în conflictele interne din partidele membre, singura instituţie abilitată în acest sens fiind Justiţia.

4. Consecvent celor asumate încă din ianuarie 1990, pentru curăţarea scenei politice româneşti de persoane care au colaborat activ cu organele fostei securităţi comuniste, actuala echipă de conducere a PNŢCD, prin preşedintele Radu Sârbu, a solicitat tuturor membrilor PNŢCD o declaraţie olografă pe proprie răspundere din care să rezulte dacă au colaborat sau nu cu fosta securitate.

5. PNŢCD priveşte cu îngrijorare repunerea pe tapet a discuţiilor referitoare la modul de organizare a viitorului scrutin electoral, cu riscul renunţării la votul uninominal acceptat cel puţin la nivel declarativ până de curând de aproape toate partidele politice. Constatăm că în continuare, în ce priveşte scena politică românească, rămâne la fel de mare distanţa de la vorbe la fapte şi de la declaraţiile publice la conduitele neoficiale.


Departamentul Comunicare PNTCD


PNŢCD riscă excluderea din Partidul Popular European

PNŢCD riscă excluderea din Partidul Popular European (PPE) în cazul în care grupul Miluţ continuă acţiunea de scoatere a formaţiunii din campania electorală, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Radu Sârbu, care a fost ales preşedinte al PNŢCD la congresul din 24 august.

"Ştiu din surse neoficiale că domnul Miluţ a fost avertizat că în cazul în care va merge până la capăt cu scoaterea partidului din campania electorală, PNŢCD va fi exclus din PPE. Miza mi se pare extraordinară prin gravitatea consecinţelor", a spus Sârbu.

Potrivit acestuia, hotărârea cu care Miluţ merge în continuare în această direcţie, confirmă "cele mai negre aşteptări ale proiectului său".

"Proiectul său vizează eliminarea PNŢCD prin fuziunea cu PNL, care va începe la nivel parlamentar, când liberalii sunt dispuşi să ne dea patru-cinci colegii eligibile din cele 15 în total", a afirmat Sârbu.

El a precizat că persoana de la Bruxelles care l-ar fi informat despre avertismentul dat lui Miluţ nu a dorit să i se facă public numele.

"Dacă informaţia este corectă, Miluţ este prevenit că PNŢCD va fi exclus din PPE. PDL cred că aşteaptă cu bucurie", a spus Radu Sârbu.

Acesta crede că preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu va semna, totuşi, marţi, protocolul cu grupul Miluţ.

Niciun comentariu:Neamul nostru romanesc