marți, 11 noiembrie 2008

Corneliu Coposu, comemorat de taranisti


Seniorul Corneliu Coposu, comemorat de taranisti

Fostul presedinte al PNTCD Corneliu Coposu a fost omagiat, ieri, de catre taranisti. Radu Sarbu, a declarat ca Seniorul Coposu a fost si este “un simbol al elitei morale românesti”. El a sustinut ca Seniorul a demonstrat ca “politica poate fi si morala”. Mai mult, Sarbu a precizat ca, desi în timpul vietii lui Coposu “românii îl votau pe kaghebistul Iliescu în proportie de 80 la suta”, pâna la urma crezul politic al Seniorului s-a impus, deoarece acum “toti vor NATO, Uniunea Europeana, restitutio in integrum în materie de proprietate, reforma economica si privatizare, justitie scoasa de sub influenta politicului”. Corneliu Coposu a murit în urma cu 13 ani, pe 11 noiembrie 1995, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer. El s-a nascut în Salaj, la Bobota, si a fost secretarul personal permanent al lui Iuliu Maniu. A fost arestat de comunisti la 14 iulie 1947, împreuna cu întreaga conducere a PNT, iar, dupa 9 ani de detentie, în 1956, a fost condamnat pentru “înalta tradare a clasei muncitoare si crima contra reformelor sociale”. În total, a avut 17 ani de detentie, în penitenciarele Vacaresti, Jilava, Pitesti, Malmaison, Craiova, Aiud, Râmnicu Sarat, Poarta Alba, Capul Midia, Canalul Dunare-Marea Neagra, Gherla, Sighetul Marmatiei.





In memoria Seniorului


Se implinesc maine, 11 noiem­­brie, 13 ani de la trecerea in eternitate a Seniorului Corneliu Coposu. Fundatia pentru Democratie Crestina si conducerea aleasa a PNTCD au organizat sambata, la Ramnicu Sarat, comemorarea celui supranumit "Presedintele Moral al Romaniei".

Ramnicul a fost ultimul loc de detentie al lui Corneliu Coposu, de acolo fiind eliberat in vara anului 1962, dupa 15 ani petrecuti in mai multe inchisori comuniste. La invitatia organizatiei locale a PNTCD au raspuns numeroase filiale, ziua de sambata, 8.XI.08, transformand orasul buzoian intr-un autentic loc de pelerinaj al taranistilor, cu participanti si din partea Aliantei Civice, Asociatiei "21 Decembrie" si a Asociatiei Victimelor Mineriadelor. Eveni­mentul come­morativ, in amintirea Seniorului si a altor luptatori anticomunisti care au avut parte de cumplita inchisoare de aici - un adevarat "mormant al tacerii si supliciului"- a fost cinstit cu depunerea coroa-nelor de flori la Troita si Monu­ment, cu evocarea momentelor dramatice ale vietii si mortii unora dintre cei intemnitati, printre care Ion Mihalache, unul dintre cei doi fondatori ai PNT, asasinat la 5 februarie 1963. A fost lansata cartea "Prin ungherele iadului comunist Ramnicu Sarat", de Ion Diaco­nescu si Cicerone Ionitoiu. Au adus un pios omagiu inain­tasilor personalitati din PNTCD, in frunte cu presedintele Radu Sarbu, care au vorbit si despre criza morala din actuala perioada de tranzitie.
Valentin HOSSU-LONGIN

Sârbu îl vrea pe Ciorbea şi îl acuză pe Constantinescu


Preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu, îi recheamă în partid şi să se implice pe toţi cei care s-au simţit marginalizaţi în vreun fel şi în primul pe Victor Ciorbea.

“Nu pot câştiga pariul relansării partidului, fără să aduc în structuri toţi oamenii de valoare care au fost vreodată şi au fost daţi afară, au fost marginalizaţi sau n-au îndrăznit să vină. Sunt invitaţi şi aşteptaţi să revină toţii liderii informali, inclusiv şi în primul rând Victor Ciorbea”, a declarat, marţi, Radu Sârbu, într-o conferinţă de presă, adăugând că a vorbit cu fostul premier ţărănist şi că acesta se va angaja, probabil, de la iarnă, într-o acţiune sistematică în ceea ce priveşte PNŢCD.

Pe de altă parte, Radu Sârbu a declarat că s-ar opune, dacă ar fi cazul, revenirii în PNŢCD a fostului şef al statului, Emil Constantinescu. “Dacă mă voi opune vreodată intrării în partid a cuiva, mă voi opune lui Emil Constantinescu. Din păcate, n-are nicio treabă cu PNŢCD şi a dovedit asta cu vârf şi îndesat. Dacă cineva ca persoană a făcut cu adevărat rău partidului şi în mod conştient şi sistematic, acela e Emil Constantinescu. Ceea ce a făcut Constantinescu n-au fost greşeli, au fost ticăloşii. În nici un caz nu voi accepta ca Emil Constantinescu să revină în PNŢCD, deoarece este cel de care ţărăniştii şi românii şi-au legat speranţele în mai mare măsură decât de oricine altcineva şi care a acţionat cu ticăloşie împotriva intereselor PNŢCD”, a declarat Radu Sârbu.
Preşedintele PNŢCD a mai spus că în partid trebuie să se revină la organizarea de alegeri uninominale, nu pe moţiuni, şi şi-a exprimat convingerea că partidul său va reveni în prim-planul vieţii politice.

Pe de altă parte, Radu Sârbu consideră că, până la urmă, PNL şi PD-L vor fuziona şi că acest lucru este împiedicat acum doar de conflictul personal existent între Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu. “Eu cred că fuziunea dintre PNL -restul PNL- şi PD-L este un lucru care se va întâmpla inevitabil în momentul în care Tăriceanu va fi eliminat din prim-planul PNL, pentru că mi se pare mai probabil ca preşedinteleTăriceanu să piardă în confruntarea cu Băsescu. Această fuziune nu este un fapt împlinitt numai din cauza conflictului personal dintre Tăriceanu şi Băsescu”, a declarat Radu Sârbu.
Liderul ţărănist apreciază că există un proiect mai vechi în acest sens, care îl are ca artizan pe Valeriu Stoica şi că din plan ar face parte şi înglobarea PNŢCD. “Proiectul este de a aduce şi creştin-democraţia în acest partid, care are deja înăuntru curentul popular şi pe cel liberal, iar Marian Petre Miluţ s-a dovedit a fi doar o unealtă în acest scop de a duce PNŢCD în PNL, după care, cu toţii, în PD-L”, consideră Radu Sârbu.

Preşedintele PNŢCD crede, însă, că partidul său va rezista acestor încercări şi chiar va reveni în prim-planul vieţii politice din România, susţinând că formaţiunea pe care o conduce este o alternativă la ceea ce se întâmplă acum în viaţa politică românească.

Marius Salajean


Neamul nostru romanesc