miercuri, 25 iunie 2008

Afacerea ROMPETROL

Compania a fost înfiinţată în anul 1974 şi a avut ca obiect de activitate comerţul exterior cu produse petroliere. Personalul său era format aproape în exclusivitate din ofiţeri de securitate, iar activitatea sa era controlată în mai mare măsură de către Securitate, decât de ministerul comerţului exterior. Ca şi toate celelalte firme de comerţ exterior, s-a privatizat repede (în anul 1993), prin metoda MEBO, în favoarea gradaţilor săi salariaţi. Se vede că nu s-au înţeles la fel de bine ca atunci când acţionau la ordin, pentru că cifra de afaceri a scăzut, iar businessul cel mai mare l-au făcut la vânzarea concesiunii libiene către o companie spaniolă. Rămâne un mister cum de, imediat după aceea, toţi acţionarii (gradaţi, pentru că se ştie, asta-i pe viaţă) s-au hotărât, ca la un semn, să-şi vândă participaţiile lui Dinu Patriciu. Oricum, era deja de notorietate că un grup condus de Dinu Patriciu încearcă să cumpere PETROMIDIA, scop pentru care înfiinţase o companie "americană", PETROMIDIA USA. Aceasta nu a convins FPS-ul în anul 1997, astfel încât s-a ales un alt vehicol, construit pe scheletul ROMPETROL SA.

Odată cumpărat, ROMPETROL a fost cosmetizat printr-o structură extrem de stufoasă a acţionariatului, mai ales de off-shore-uri (vezi caseta alăturată) şi a fost mutat în Olanda. Ca şi în cazul RAFO, nimeni nu se întreabă de ce oare declaratul acţionar majoritar, Dinu Patriciu, nu s-a înregistrat ca atare în mod explicit?!? De ce a utilizat toată această încrengătură de companii şi fundaţii, cu proprietari nedetectabili?!? Câţi şi mai ales CINE se ascunde în felul acesta? De ce singurul partener la vedere este fiul unui fost director al CIA? Probabil că nu vom şti niciodată. În orice caz, respectivii şi-au făcut datoria faţă de ROMPETROL BV. Cum altfel s-ar putea explica sprijinul de care s-a bucurat "grupul" pentru a creşte? Cum altfel s-ar fi obţinut finanţările substanţiale necesare? Pentru că acum zece ani, Dinu Patriciu nu era un om bogat.

Acţionariatul ROMPETROL BV din anul 2000:
THE ROMPETROL GROUP BV este o companie olandeză, care avea ca asociat unic Romania Fund Investments SARL, din Luxemburg, care - la rândul ei - era deţinută de DANAMA FOUNDATION (36,6%), TUDORI FOUNDATION (36,6%), ambele din Vaduz-Liechtenstein, ROMANIA AND MOLDOVA DIRECT FOUND (24,7%), din Cayman Islands şi managementul companiei (3,2%). Obrazul combinaţiei de off shore - uri era salvat de participaţia International Finance Corporation-The World Bank (48,4%) şi a DEG-Deutsche Investions und Entwicklungsgeseltschaft Gmbh (12,9%) în acţionariatul lui ROMANIA AND MOLDOVA INVESTMENTS FOUND. THE ROMPETROL GROUP BV Rotterdam era acţionar majoritar la SC ROMPETROL SA România (84,59%), la SC ROMPETROL RAFINARE VEGA SA Ploieşti (78,26%), SC ROMPETROL DISTRIBUŢIE SA Luduş (75%), SC ROMPETROL DOWNSTREEM SA (94,99%), la SC PETROS SA Ploieşti (70,40%) şi la SC PALPLAST SA Sibiu (86,17%).

http://www.pntcd.ro/radu-sarbu/jurnal/2007-06-06/articol/oligarhia-si-alternanta-la-putere va lamureste cu privire la ce s-a intamplat.

Niciun comentariu:



Neamul nostru romanesc