miercuri, 17 decembrie 2008

19 ani fara Legea Lustratiei


Preşedintele PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, a cerut marţi, in cadrul unei şedinţe festive de comemorare a victimelor Revoluţiei de la Timişoara, promovarea Legii lustraţiei, intrucat aşteptările revoluţionarilor din decembrie 1989 nu s-au implinit după 19 ani decat intr-o mică măsură.

Potrivit primarului Timişoarei, chiar şi după 19 ani de la Revoluţia din decembrie 1989 Securitatea şi foştii lideri comunişti sunt prezenţi in viaţa publică, in politică şi justiţie, transmite corespondentul NewsIn.

"Asistăm la refacerea FSN, partidul care a acaparat puterea in 1989, salvandu-i pe reprezentanţii puterii comuniste şi intarziind cu mai bine de zece ani evoluţia Romaniei spre un stat european. (...) Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara nu şi-a pierdut actualitatea, fiind confirmat şi de o rezoluţie adopată de Partidul Popular European in luna februarie a anului 2004. Astfel, considerăm că principalii vinovaţi pentru situaţia dezastroasă a societăţii romaneşti sunt securiştii şi activiştii comunişti. Romania nu poate avea un destin european atat timp cat este condusă de aceşti oameni", a declarat Gheorghe Ciuhandu, in cadrul şedinţei festive la Primăria Timişoara.

Miercuri, zi de doliu

Ţărăniştii din Timişoara solicită, de asemenea, şi condamnarea ''penală, definitivă, irevocabilă şi executorie'' a generalilor Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac pentru crimele din decembrie 1989. ''Crimele de la Timişoara nu i-au avut ca vinovaţi doar pe cei doi generali. Este imoral ca responsabilii de crimele de la Timişoara să fie scoşi de sub răspunderea penală atat timp cat rănile provocate de ei sunt departe de a se fi inchis'', se arată intr-un comunicat remis presei de către PNŢCD.

Comemorarea Revoluţiei din 1989 a inceput de marţi la Timişoara, printr-o şedinţă festivă la care s-a ţinut un moment de reculegere pentru eroii căzuţi pe străzile oraşului, in zilele lui decembrie 1989.

Marţi seară, in Piaţa Operei au fost aprinse candele in memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Lumina a fost adusă de la Catedrala Mitropolitană de o timişoreancă şi doua fetiţe imbrăcate in straie tradiţionale bănăţene. Lumanările au fost aşezate in formă de cruce pe platoul din faţa clădirii Operei, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere.


Miercuri, in Timişoara va fi zi de doliu. Drapelele vor fi coborate in bernă.